Кількість
|
Вартість
|
||
|
Великий сухопутний краб. Родич краба чорноморського, але значно більший, може досягати ваги 3 кілограми і діаметра панцира 25-30 сантиметрів. Мешкає в холодних водах північної Атлантики. Латинська назва Cancer Pagurus. У нас часто називається Турт, але в більш коректному французькій вимові - Торту (Tourteau). Ще одне часто зустрічається назва - Коричневий Краб (Brown Crab).
Популярний делікатес в Європі, особливо у Франції та на Британських островах. Краб Турт може бути, як закускою, так і основною стравою. У Франції є в меню будь-якого устричного ресторану і завжди входить до складу PLATEAU DU MAREYEUR - тарілки з морепродуктами.
Всупереч гастрономічним уявленням сформованим у нас в країні, найбільшу цінність в коричневому Крабі представляє не біле м'ясо в лещатах, а темне м'ясо, що знаходиться під панциром. М'ясо в лещатах дуже ніжне і солодкувате на смак зі специфічною текстурою, але темне м'ясо під панциром володіє дуже вираженим смаком і високо цінується цінителями морепродуктів. В осінній період під панциром може виявитися ікра і тоді вам пощастило, вам дістався супер делікатес.
Спосіб приготування
Варено-морожений краб не вимагає приготування. Готовий до вживання відразу після розморожування. Зазвичай їдять охолодженим. Традиційний спосіб подачі у Франції - з майонезом. З нижнього боку панцира є лінія по якій панцир можна розкрити і він виконає роль тарілки. Для вилучення темного м'яса досить чайної ложки, а клешні можна ламати за допомогою щипців або рукояткою зазвичай столового ножа. М'ясо краба може також використовуватися для приготування салатів, пасти, різотто, паштетів, суфле. Краба Турт можна приготувати цілком в китайському стилі, припустити в якомусь азіатському соусі. Незалежно від способу приготування Коричневий Краб незмінно смачний.